NBS logo Erepeleton

Over ons Erepeloton

Het Erepeloton Binnenlandse Strijdkrachten is een groep vrienden die de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) uitbeelden zoals deze bekend geworden zijn in 1945 tijdens de bevrijding van Nederland.  Bij ons Erepeloton staat historische correctheid alsmede informatievoorzienning in een hoog vaandel. Wij treden op bij herdenkingen en evenementen. 
                


De  oud-leden van de Binnenlandse Strijdkrachten vormden na 1945 vaak zelf erepelotons die bevrijdingsfeesten en herdenkingen kwamen opluisteren, de mannen in de blauwe overalls met de zwarte helmen en 
armbanden van 'oranje'. Over de jaren zijn deze erepelotons vrijwel geheel verdwenen. Wij hebben ons tot doel gesteld deze functie opnieuw gestalte te geven opdat het beeld van toen niet verloren gaat.Onze uitbeelding is uit respect voor de dappere mannen en vrouwen van toen. Daarbij zijn wij er ons wel van bewust dat de BS voor slechts circa 25 procent uit de echte verzetsmensen heeft bestaan. De achterliggende gedachte is dat vrijheid niet van zelfsprekend is en dat onze vrijheid bepaald niet is komen aanwaaien.Wij treden graag op voor publiek op bevrijdingsfeesten, herdenkingen en andere plechtigheden. Bij bevrijdingsfeesten acteren wij voor het publiek en beelden wij (met een knipoog) de situatie uit zoals deze in mei 1945 zou kunnen zijn geweest. Onze uitbeeldingen zijn aangepast aan de omstandigheden. Een erewacht zal er daarom meer verzorgd uit zien dan de uitbeelding uit de meidagen van 1945.
Het initiatief voor het erepeloton is in september 2010 genomen en inmiddels hebben wij ons als werkgroep aangesloten  bij de VHM.  

Wij werken daarom op bevrijdingsfeesten ook graag samen met andere acteurs (re-enactement groepen) zoals burgers uit 1945 of geallieerde soldaten met voertuigen.

Historische uitbeelding:
Wij proberen zo veel mogelijk originele 
uitrustingsstukken te gebruiken en de uitbeeldingen te doen volgens de BS instructie, voorschriften en verzetshandleiding
. 
Onze optredens op openbare plaatsen kunnen uitsluitend plaatsvinden nadat daar door de plaatselijke autoriteiten toestemming voor is gegeven. Wij beschikken overigens over ruime ervaring met het aanvragen van dergelijke vergunningen.
 

                            Wilt u ons tijdens een herdenking of evenement vragen?

                                                        Klik dan op de envelop.

                                                                                  Email

                                                        

Terugkeren naar beginpagina


 

Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten Erepeleton